Valpetrening: en lek!

Trening av valp kan være både utfordrende og gøy! Ingen valper er like. De kan ha ulike sterke og svake sider, noen er mer lekne, andre mer glade i mat. Konsentrasjonsevnen kan være ulik, hvor lenge de holder ut, og hvor god kontakt de har naturlig. Uansett hvilke sider valpen din har mer eller mindre av så gjelder det å sørge for at hunden lærer seg å lære, samt å ha kontakt og konsentrasjon på deg. Da gjelder det å utnytte de sterke sidene til valpen i denne fasen.

IMG_6666
Leker er gøy! Drakampleke med strikk, fluff og hol-ee fra Tugs for Life.

Da jeg begynte å trene Sirkus tok jeg dermed utgangspunkt i de tingene hun fikk til lettest og fortest. Det er da lett å “trene på å trene”. Sitt, bli, håndtarget, kassemetoden og apport (gripeøvelse) er ting hun har hatt lett for å forstå og dermed fikk hun raskt tilbakemelding for å gjør rett, og da stiger motivasjonen hos hunden. Når man har bygget dette opp en stund med noe valpen mestrer, er det lettere å starte med nye oppgaver som valpen synes er mer krevende.

IMG_6649
“Jeg kommer tilbake med den ultrakule leken! Så kan vi leke mer!” Bungee-ring-leke med sau og strikk fra Tugs for Life.

Men mye av tiden hvor jeg “trener” valp, så leker vi bare. Og da snakker jeg om kamplek. Nå er det riktignok veldig rastypisk for spaniels å ville komme tilbake med gjenstander, men med masse påvirkning og øving på lek sammen så er det større sannsynlighet for at hunden vil trekke til deg med en leke for å få leke sammen med deg. En spaniel skal også være myk i bittet, men det skaper ikke noe hemming på lek- og kamplyst. De skal lære seg forskjell på apport og lek!

Ball er ikke noe jeg benytter som belønning før leeenge…. Hunden skal først være godt innarbeidet med drakampbelønninger da det er en langt mer sosial og samarbeidsvekkende belønningsmetode. Ballgal blir det fort nok!

IMG_6682
Dra, kamp, vinn og tap! Da er vi i gang med samarbeidet!

 

Inneholder sponsede produkter

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s