Ferietur

Ferien har slått inn her, og det merkes vel på aktivitetsnivået… he he… Vi har fått gjort litt diverse saker og ting som har blitt utsatt, og vi har tatt oss en tur til Rosendal med overnatting på koselig hotell, god mat og konsert. Vi har hatt feriegjester, og nå står tur til Barcelona på planen for oss tobeinte. Sirkus og Jippi er flyttet inn på feriekoloni hos Marte, Vill, Spinn og Floyd. Der skal de nok få kose seg sammen hele hurven.

Da vi var i Rosendal gikk vi en tur til Bondhusvatnet. Det er mange turmuligheter i området rundt og i Rosendal, men etter litt vurdering falt valget på Bonhusvatnet. En relativt kort og grei tur, men med et fint mål. Når man går tur med valp så må man ta hensyn til hva valpen skal utsettes for.

Mange tror at aktive raser, som er energibunter som valper, trenger masse fysisk aktivitet for å “slites ut”. Det er etter min mening feil. Valper, uansett rase, trenger moderate mengder fysisk aktivitet, en gradvis opptrapping, og skånsomhet for å sikre at de ikke overbelastes. Hadde jeg latt Sirkus ta ut etter Jippi på en lang fjelltur så hadde hun løpt til hun ikke klarte mer…. for denne typen hunder setter seg ikke ned og sutrer akkurat…. Da ender det i en fysisk og psykisk overbelastet hund, og så ender turen med en stor negativt påvirkning – stress. For ikke å snakke om de potensielle helseskadene den kan pådra seg ved slike belastninger gjentatte ganger. Så her legger vi til rette for en gradvis økning på turene ettersom valpen vokser til. Valpen vil også lære seg hva den kan forvente av turmengder når den er ung – det kan utvikle seg til en hund som mener den “trenger” store mengder tur som voksen også. Mental stimuli, i form av teknisk trening på oppgaver og øvelser, positiv relasjon i form av lek og trening, er noe jeg bruker mer tid for å gi valpen noe å ta ut energien sin på. Løpe, søke og jakte i terrenget skal de nok få gjøre mengder av i løpet av livet uansett, alt til sin tid.

Nå tar vi ferie! Men gleder meg allerede til å se pelsklingene igjen!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s