Vi er i gang!

Jippi er i gang med treningen igjen etter mammapermisjonen. Vi har trent både AG og LP, men mest LP da det er lettest for kroppen hennes ennå. Hun er virkelig i farta igjen, og kroppen hennes ser mer og mer ut som normalen igjen for hver dag som går.

Lille Sirkus har også startet treningen. Åh, så mange ting en liten valp ikke kan. Det innser man jo når man setter i gang. Først og fremst har hun lært seg å sove hele natten, den var enkel med henne. Hun har også lært seg å sove i bur. Hun har vært på mange kjøreturer allerede, sovet i bilen og har måtte vente i bilen mens mamma Jippi trener. Slike hverdagslige ting er et MUST for en valp som skal være med på mye forskjellig i løpet av livet. Hun må lære seg at det stort sett ikke skjer noe som helst.

Drakamp gjør vi mye av. Et viktig hjelpemiddel fremover! Kassemetoden er vi gang med, et nyttig verktøy for å lære hunden bakpartskontroll i fri ved fot.

Utenom de ordinære tingene har vi en liten liste med ferdigheter en valp kan starte på allerede fra 8 uker:
Sitt (både på håndsignal, verbal kommando og fløyte). Vi tar det gradvis, men dette forstår hun fort. Vi har begynt å legge på fløyte.
Bli i sitt. Her er vi i gang, veldig grei ting å trene på nye plasser.
Innkalling. Dette er jo et must for alle! Vi trener det hele tiden hele dagen egentlig. Inn fra tissetur i hagen, rundt om kring huset, innendørs, på tur i skogen etter hvert, og speed-inkallinger å treningsbanen. Alltid etterfulgt av belønning.
Drakamp. Mange valper har det naturlig. Men her bruker jeg allikevel mye tid for å bytte mellom to like leker, lek med den som jeg gjør aktiv. Drakamp i ulike miljøer trenger vi mer av.
Musematte/target. Enkel og grei tenkeøvelse som man har masse bruk for senere!
Håndtarget. Enkelt, og denne blir gull verdt i avleveringene.
Kassemetoden – bakpartskontroll. Vi har starter opp her, veldig veldig artig å trene med denne metoden.
Miljø og sosialisering. Her tar jeg det som det faller seg. Vi er så mye rundt og farter, treffer på hunder vi kjenner på treninger og på fritiden, at jeg stresser aldri med denne delen. Valpen lærer seg å ha kontakt med meg på nye plasser og når det er nye hunder og mennesker rundt oss. Nei, jeg slipper ikke valpen sammen med andre hunder… Regelen er nei nei nei, og så blir det noen få unntak.

Vi er i startgropa på flere av disse tingene. Sirkus varer ikke så lenge om gangen, hun er bare en baby med kort vindu på konsentrasjonen, så her er det bare å ta vare på de små øyeblikkene med topp engasjement og læring. Etter hvert kommer vi til å utvide repertoaret med dekk og apport/gripe og holde, men vi har plenty med tid. Poenget er bare at alt har en start, og alt kan startes på.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s