Hva er en jaktcocker?

Etter noen år med jaktcocker, og enda flere år med cocker spaniel som rase generelt, så får man jo høre mye forskjellig når det kommer til folks oppfatninger og formeninger om hvordan en cocker skal være, også hvordan en jaktcocker skal være.

I vårt oppdrett så er primærmålet å avle på egenskaper. Jaktegenskaper, god mentalitet og adferd, arbeids- og samarbeidsvilje. Dette er mål som vi jobber mot å sikre ved å ta inn meritterte hunder i vår avl. Jaktcockeren er først og fremst en støtende fuglehund! Helseresultater som er godkjente er selvsagt også et primærmål. Alle disse verdiene mener vi å ha illustrert godt for de som titter innom siden vår, og det bør strengt tatt være en selvfølge at man forstår dette når man vil kjøpe en jaktcocker – eller noen som helst workingvariant av en rase – at det er dette som er prioritet.

Allikevel er det mange som har ganske så konkrete meninger om hvordan en workingvariant av cockeren skal se ut. Ikke skal den være for liten, ikke for tung, ikke for høy, ikke for butt, ikke for kraftig, ikke for mye pels – nei vent, den har for lite pels! Ikke vil de ha helt svarte hunder, noen synes de er feilfarget med for mye hvitt, 90% vil ha røde cockere og tenker at det er bare å bestille akkurat det. Listen er lang over direkte irrelevante formeninger om disse hundene!

I etterkant av at Jippi og Vill sitt kull ble født – et kull hvor vi antok det i hovedsak ville komme helsorte valper – så har det kommet flere forespørsler på black and tan jaktcockervalper. Beklager, men vi tar ikke imot fargebestillinger….

Noen ganger spør folk først om utseende på hundene, eller de kommende valpene, før de spør om mentalitet, adferd og egenskaper. Hvis utseende er det man er mest opptatt av så foreslår jeg at man kjøper hund hos noen som avler etter andre verdier enn det vi gjør, eller ser seg om etter en utstillingsvariant. Vi måler ikke hundene våre på utseende og overfladiske bagateller. Det vi er mer interessert i er et funksjonelt eksteriør; det betyr blant annet at de er bygget slik at de kan bevege seg raskt og effektivt, være lenge i aktivitet, sunn beinstilling, funksjonell pels og godt muskelsatt.

Vi har i vår kennel fire veldig like hunder av type, med noe variasjon på utseende, men adferdsmessig veldig innenfor samme ramme. Og for oss er de alle helt utmerkede hunder som vi mener tilfører rasen mye positivt. Våre cockere er blant de mest meritterte i landet, og den arbeidskapasiteten de har er noe vi vil ha med oss videre i avlen. Vi har tro på de verdiene vi fremmer i avlen vår, og kommer nok alltid til avle på egenskaper laaaangt foran utseende.

Når alt dette er sagt, så vil jeg bare presisere at vi selvsagt synes hundene våre er verdens fineste! Selv om noen garantert er uenig og ser at rasestandarden sier noe annet…

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s