To ulike hunder

Da jeg hadde kull på Jippi var den ideelle tanken å få en hund som var veldig lik henne, med mange av Vill sine bedre egenskaper – sånn i en perfekt verden vel å merke. Men jeg er jo utdannet biolog, så ikke helt blank når det kommer til genetikk og arv, så man må forstå at man ikke alltid vet hva man får når man mikser to individer sammen – men man gjør sitt beste, gjør et “guestimate”, basert på det man vet og ser – fenotypen.

Sirkus ble Sirkus. Hun er like fantastisk som sin mor, men på mange andre måter. Både jeg og Marte har vel konkludert med at hun er mest lik Vill utav sine foreldre – noe jeg egentlig synes er helt fantastisk, for Vill har så utrolig mange gode kvaliteter som jeg har ville hatt i Jippi også.

Jaktlig sett så er det noen ulikheter mellom Sirkus og Jippi. For eksempel; Jippi har alltid  vært helt naturlig god på markeringer, og finner så og si alltid apporten. De gangene hun mister markeringen så gir hun seg allikevel ikke før den er funnet, og har helt fra hun var liten brukt nesa aktivt både til lands og til vanns for å finne apportobjektet. Alt dette fikk jeg helt gratis! Sirkus derimot trenger trening på dette – hun er ikke så naturlig god på markeringer og det gikk nylig opp et lys for henne om at hun måtte søke med nesa i vannet hvis det var noe hun ikke fant. Til gjengjeld er hun en del råere enn Jippi i søket, går hardere og jevnere. Det liker jeg! Jaktlyst har de begge mer enn nok av, så å styre dem i jaktlig sammenheng krever like mye av meg hos dem begge.

Sirkus er lett å belønne med sosiale belønninger og ros. Hun elsker det! Jippi derimot vil ha betaling for jobben. Hun er ekstremt matglad! Det betyr også at jeg faktisk har kunnet belønne henne med godbiter for RIOS, hun tar gladelig imot mat og glefser etter mer, noe som kanskje ikke er vanlig for en heltent fuglehund når den ser fugl. Det som er mer vanlig er vel Sirkus sin reaksjon; “ikke forstyrr meg med den maten når jeg ser på fugl!” Men hun må lære seg å ta imot mat allikevel, et nyttig hjelpemiddel i avregaringen.

Bilde 29.08.2019, 18 46 13To hunder jeg er vært fornøyd med både når det kommer til helse, mentalitet og jakt. For ikke å snakke om det kroppslige også. Atletisk, slanke og raske!

PS: forrige helg slo både Sirkus og hennes bror Leo til med bestått JAL og BK vannapportprøve. Og Jippi nappet og vant i Hopp2! Hurra!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s